Gusturi noi, tradiții vechi: Bucătăria bucovineană, o experiență culinară

Gusturi noi, tradiții vechi: Bucătăria bucovineană, o experiență culinară

Astăzi te invităm să facem o călătorie culinară în Bucovina, o zonă unde mâncarea este o artă și o formă de expresie a sufletului. Aici vei găsi o bucătărie tradițională, care îmbină influențe diverse, de la moldovenești, la ucrainene, poloneze sau austriece. Bucatele bucovinene sunt gustoase, sățioase și variate, folosind ingrediente proaspete și locale. În acest articol, îți vom prezenta câteva dintre cele mai reprezentative rețete tradiționale din Bucovina, pe care le poți încerca acasă sau chiar în restaurantele din zonă.

Tochitură cu mămăligă

Iubitor de carne? Sau chiar carnivor convins? Atunci cum să vizitezi Bucovina fără să încerci tochitura cu mămăligă? Este vorba despre o combinație delicioasă de carne de porc, costiță afumată și cârnați, care se fierb într-un sos aromat de vin alb dulce și boia dulce. Tochitura se servește cu mămăligă fierbinte, brânză telemea și ou ochi. Este un preparat consistent și delicios, pe care îl vei regăsi în meniurile restaurantelor locale. 

Plachie bucovineană

Preferi peștele în locul cărnii? Atunci plachia bucovineană este o opțiune excelentă pentru o masă sățioasă și ușoară. Plachia este un fel de mâncare pe bază de pește proaspăt (crap, șalău sau somn), care se prepară la cuptor cu legume. Aceasta se stinge cu vin dulce și se toarnă un sos de smântână cu verdeață și usturoi pisat pentru un gust autentic. Indiferent de cum îți place să mănânci, vestea bună este că acest preparat se servește atât cald, cât și rece. 

Ciorbă rădăuțeană

În zilele de vară, cu siguranță ciorbele sunt printre cele mai bune preparate de servit. Iar dacă ești în concediu în Bucovina, nu ai cum să nu încerci ciorba rădăuțeană. Sigur, se găsește și în alte restaurante din diferite zone ale țării, dar nicăieri nu se gătește “ca la mama ei acasă”. Ciorba rădăuțeană este de fapt o supă acrită cu smântână și zeamă de lămâie sau oțet, care conține carne de pui sau găină și legume. Dacă ești fan al ciorbei de burtă, cu siguranță vei iubi ciorba rădăuțeană, o variantă mai light a acesteia.

Plăcintă „Poale-n brâu”

Am tot vorbit de preparate, dar ce desert savurezi la final? E simplu. Renumita plăcintă „Poale-n brâu”. Aceasta este un desert tradițional din Bucovina, care se prepară din aluat fraged umplut cu brânză dulce și stafide. Plăcinta se servește atât caldă, cât și rece, dar neapărat cu zahăr pudră. Cu o astfel de plăcintă, închei perfect excursia culinară bucovineană. 

Da, Bucovina ascunde multe frumuseți, dar călătoria se poartă și de pe scaun, în timp ce experimentezi gusturi noi provenite din tradiții vechi. Aici vei găsi preparate care îți vor încânta papilele gustative și îți vor oferi o experiență culinară de neuitat. Tradiția se păstrează și se transmite din generație în generație, iar mâncarea este un mod de a arăta dragoste și respect pentru oaspeți.

Dacă te-ai decis ca următorul concediu să îl petreci în Bucovina, te poţi îndrepta cu încredere să te cazezi la The Gerald’s Hotel în Rădăuţi. Locaţia este Str. Piața Unirii Nr. 3 Rădăuți 725400, Suceava, România. Poți face rezervări la telefon (+40) 330 100 650 sau pe adresa de email reception@geraldshotel.com

admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *