Țigările vor ajunge la 10 euro/pachet în România și Bulgaria

Țigările vor ajunge la 10 euro/pachet în România și Bulgaria

O nouă Directivă de taxare a produselor din tutun propune dublarea accizei la țigarete, ceea ce înseamnă că prețurile din România sau Bulgaria s-ar putea apropia de cele din vest, la 10 euro/pachet.

Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării (CLCC) a organizat joi o conferință pe tema „Ce se schimbă în fiscalitate începând cu anul 2023”.

„Proiectul noii Directive de taxare a produselor din tutun, prin care Comisia Europeană propune dublarea accizei la țigarete, obținut „pe surse” de Financial Times și detaliat într-un articol recent, a fost cel mai probabil o încercare de a testa piețele, lucru demonstrat și de amânarea prezentării oficiale a documentului. Dacă proiectul ar fi aprobat așa cum a apărut în FT, nu doar industria de profil ar avea de suferit, ci și statele membre din centrul și estul Europei. Potrivit documentului menționat, accizele minime ar urma să crească de la 1,80 la 3,60 euro pentru un pachet de 20 de țigarete.

Ceea ce înseamnă că prețurile produselor în România sau Bulgaria s-ar putea apropia de cele mai ridicate din vest, cum ar fi Franța, cu circa 10 euro pentru un pachet. Cu alte cuvinte, Bruxelles vrea prețuri ca în vest cu salariile din est”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria la conferința „Ce se schimbă în fiscalitate începând cu anul 2023”, organizată astăzi de Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării (CLCC).

În România, acciza la țigarete ar trebui să se majoreze cu circa 50%, brusc și fără o perioadă de derogare. Dar România a mai trecut printr-o experiență similară și a învățat lecția: în 2009, autoritățile au mărit acciza excesiv și neplanificat, cu 50%, iar rezultatul a fost că, în 2010 piața neagră a ajuns la un nivel record de 36,2%. S-au înregistrat pierderi bugetare de un miliard de euro, iar contrabanda a devenit subiect prioritar pe agenda CSAT.

Citeşte ştirea completă pe adevărul.ro

admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *